Каква е истината за болестта на Борис Джонсън, коментира британският

...
 Каква е истината за болестта на Борис Джонсън, коментира британският
Коментари Харесай

Изплува истината за болестта на Джонсън

 

Каква е истината за заболяването на Борис Джонсън, разяснява английският вестник The Guardian, представено от " Фокус ". Тази сага, изпълнена със клюки, отричания и потвърждения, накара цялата страна да я съпреживява прочувствено.

Слуховете започнаха да пълзят седмица, откакто Борис Джонсън се сложи в режим на самоизолация в апартамент на Даунинг Стрийт 11. Версията за протичащото се в този миг се разпространяваше от премиера и неговите помощници, което звучаха доста обнадеждено.

Да, хвана COVID-19. Но признаците са такива, че няма от какво да се притеснявате. Симптомите са леки. И в миг, когато броят на жертвите на пандемията продължава да пораства, Джонсън твърдо държи под надзор рецесията и властта.

Всичко се промени в четвъртък, 2 април. На дневен брифинг за парламентарни репортери представители на Даунинг Стрийт се пробваха да се придържат към тази обнадеждаваща версия. Премиерът към момента има тресчица.

Пресата обаче беше уверена, че в случай че лекарите разрешат, евентуално Джонсън ще може да излезе от изолираност още на идващия ден. Джонсън наподобява съумя да се оправи с вируса толкоз бързо, колкото министърът на опазването на здравето Мат Ханкок, който към този момент се върна на работа след къса отмора.

Но това не се случи. Следващите пет дни английската общност беше в положение на стрес: министър председателят, който наподобява беше в радостно въодушевление и работи интензивно, внезапно се озова в интензивното поделение и, както сподели татко му Стенли, има действителна заплаха да „ поеме всички удари се върху себе си “.

Анализ на обществените изказвания на кореспонденти на Guardian разкри, че неопровержимо оптимистичните изказвания, идващи от Даунинг Стрийт, опонират на това, което инсайдерите знаят.

Липса на искреност по време на националната рецесия? Това не е първият път...

Зад кулисите сътрудниците обрисуваха по-тревожна картина за здравословното положение на Джонсън в края на първата седмица от заболяването му. Наистина имаше висока температура. Никой обаче не загатна неговата упорита кашлица.

По време на видеоконференции признаците на премиера станаха мъчително явни. И потвърдиха сериозността на неговото положение. Един източник даже сподели, че министър председателят кашля кръв. Но чиновниците на Даунлинг Стрийт отхвърлиха тази информация.

COVID-19 може да одобри доста форми. Много от инфектираните с този вирус даже не го виждат. Други мъчно го понасят. Дори хората с леки признаци могат да изпитат болки в гърдите, главоболие и ужасна отмалялост. Това е ново заболяване.

Клиничните специалисти заключиха, че втората фаза е най-опасна. И след нея пациентите стартират да се възвръщат. Но при някои пациенти се следи внезапно утежняване, когато вирусът нападна белите дробове.

На 2 април лекарите се тормозиха, че в тази ситуация на Джонсън заболяването е тъкмо по този злокобен път. Болница " Сейнт Томас ", която се намира тъкмо против улица Даунинг на отсрещния бряг на Темза, стартира да се приготвя да одобри премиера за лекуване.

Както сподели един източник, на чиновниците е казано, че положението на Джонсън е доста по-лошо от казаното в обществени изказвания - че в действителност то в действителност е тежко. И че, най-вероятно, той ще се нуждае от кислородна поддръжка.

В Даунинг Стрийт Джонсън се свърза с персоналния си секретар Мартин Рейнолдс и с персоналния си доктор. Много от съветниците на Джонсън също бяха заболели - Доминик Къмингс беше вкъщи на самоизолация, а шефът по връзките Лий Кейн беше напуснал.

Тъй като положението на Джонсън се утежняваше, броят на телефонните диалози намаляваха, а държавните документи се натрупваха. Отношението на Джонсън към заболяването беше оптимистично, което е особено за него: той ще я победи.

Сред елементарните тори и публицисти започнаха диалози за влошаващото се здраве на Джонсън. Даунинг стрийт продължи да упорства, че това са лъжливи клюки. Поглеждайки обратно, можем да кажем, че това държание беше неверно.

В тези клюки имаше известна доза истина: министър председателят беше тежко болен - доста по-сериозно, в сравнение с признаха чиновници на Даунлинг стрийт. Може би Джонсън се е опитал да омаловажи сериозността на своето положение, даже в диалози с вътрешния си кръг?

На 2 април в 8 ч. Джонсън се появи на прага на Даунинг Стрийт 11, с цел да приветства Националната здравна работа. Изглеждаше извънредно.

На идващия ден, 3 април, Джонсън записа видео, в което прикани британците да останат у дома този приближаващ безоблачен уикенд. Той сподели, че към момента има температура и че остава в самоизолация. Вече беше осмият ден.

Всъщност заболяването на Джонсън протичаше съгласно класическия сюжет особено за COVID-19.

През уикенда дребното хора, които имаха контакт с Джонсън, схванаха, че към този момент е мъчно за премиера да извършва служебните си отговорности. В събота, 4 април, бременната другарка на Джонсън, Кари Симондс - тя също имаше признаци на ковид, тъй че също беше самоизолирана - беше доста обезпокоена. Според другари тя плачела, разговаряйки с тях по телефона.

Междувременно Ханкок сподели, че всичко е наред, като означи в изявление за Sky News в неделя сутринта, 5 април, че министър председателят " работи от у дома " и че " държи всички лостове на властта в ръцете си ".

Всъщност на Джонсън за ставаше все по-трудно да диша. В неделя следобяд трябваше да се върне към проекта за хоспитализацията на Джонсън в болничното заведение на Сейнт Томас. Вечерта на същия ден той е превозен до другата страна на Темза и подложен в единична стая на 12-ия етаж.

Представители на „ Даунинг стрийт “ не отхвърлиха, че министър председателят е получил незабавно О2. Но представителят му още веднъж се опита да изглади сериозността на обстановката, като сподели, че това е „ защитна мярка “. Лекар на премиера беше доктор Ричард Лийч, началник на екипа по пулмология в болничното заведение и водещ специалист по белодробни болести.

На идващия ден, 6 април, обстановката взе съвсем руски поврат. Докато министър председателят се задушаваше, на брифинг в пресата неговите помощници упорстват, че Джонсън интензивно работи с държавните документи.

В 17 ч. Министърът на външните работи Доминик Рааб даже разгласи, че Джонсън продължава да „ управлява ” страната. На въпроса по кое време за финален път е приказвал с Джонсън, Рааб отговори, че в това е било в събота.

Впечатление направи, че държавното управление крие нещо или просто е некадърно, или и двете едновременно. (Представители на Даунинг стрийт 10 споделиха, че когато Рааб приказва пред пресата, той не знае нищо за утежняването на Джонсън.)

Следобед в понеделник, 6 април, положението на Джонсън се утежни доста. Решено е да го реалокират в едно от двете отделения за интензивно лекуване в болница " Свети Тома ". Джонсън беше подложен в странична стая в източното крило на приземния етаж. Случилото се смая Даунинг стрийт.

В 8:10 ч., Представители на Даунинг Стрийт оповестиха, че министър председателят е в интензивното поделение и че той е помолил Рааб да го размени. Митът, че Джонсън продължава да управлява страната, се разсея. Световните водачи и политици му изпратиха пожелания за бързо възобновяване. Неговите асистенти бяха неспокойни, обезкуражени.

Обикновено пациентите с COVID-19, които се превеждат в интензивни отделения, неотложно се свързват с вентилатор. Това е инвазивен и много травматичен развой. В някои лечебни заведения тези пациенти се избират да се лекуват с устройства, които обезпечават позитивно непрекъснато налягане в дихателните пътища (Cpap).

Но в болничното заведение на Сейнт Томас лекарите дават желание за цялостна вентилация на белите дробове, вярвайки, че точно това разрешава да се избави живота.

Един източник в болничното заведение сподели, че Джонсън е " доста болен ", когато е изместен в отделението за интензивно лекуване. " Той може да бъде обвързван с вентилатор когато и да е ", сподели този източник.

Същият източник обаче се съмнява, че министър-председателят е трябвало да бъде изместен в отделението за интензивно лекуване.

По това време към 130 пациенти са били в отделенията за интензивно лекуване и по-голямата част от тях са свързани с вентилатори. Джонсън в никакъв случай не е бил обвързван с вентилатор. Освен това Джонсън не е бил обвързван с апарата Cpap, което се смята за по-малко инвазивна форма на лекуване.

Този източник споделя следното: „ Преди началото на рецесията с ковид, човек може да бъде в интензивното поделение и да не бъде обвързван с вентилатора. Но в този момент съвсем всички места в интензивното поделение са заети от пациенти с коронавирусни инфекции, свързани с механична вентилация.

Запознат съм с хората, които работят в този отдел, познавам техниците, които приготвят оборудването, и всички споделят, че Джонсън не е бил обвързван с вентилатор. Той заемаше място в интензивното поделение, макар че това не беше належащо. Самата концепция да се сложи пациент, който не се нуждае от механична вентилация в интензивното поделение, е нелепост. "

Мнението на този източник обаче се опровергава от обстоятелството, че Джонсън, който е на 55 години, попадна в категорията на пациентите, при които COVID-19 протича тежко. Друг източник се изрази много искрено:

„ Те имат доста дребни упования за хората от неговия вид (50-годишна възраст, затлъстяване). Ако такива хора не се свържат незабавно с вентилатора, тогава ще бъде доста по-трудно да се лекуват при положение на по-нататъшно утежняване. “

Междувременно английското държавно управление сформира нов протокол за това по какъв начин и какво да се рапортува за здравословното положение на министър-председателя. С обществеността би трябвало да споделя единствено част от информацията, идваща от болница " Св. Тома ". Състоянието на Джонсън е устойчиво и той е под наблюдаване, обявиха представители на Даунинг Стрийт.

В сряда, 8 април, дойдоха относително положителни вести. Джонсън към момента не е обвързван с вентилатор. „ Ако пациентът, който влиза в интензивното поделение, не е обвързван с вентилатор през първите 48 часа, това нормално служи като добър знак “, споделя вторият източник.

На всекидневен брифинг министърът на финансите Риши Сунак разгласи, че министър-председателят към този момент седи на леглото и радостно беседва с личния състав на болничното заведение. Според болничните служащи Джонсън последователно се връща в нормалното си положение. „ Той очарова всички медицински сестри, настоявайки да го назовават Борис “, сподели един източник.

След три дни в интензивното поделение, Джонсън е изместен назад в общото поделение. Представители на „ Даунинг стрийт “ споделиха, че министър председателят е в доста положително въодушевление и показаха „ невероятна признателност “ за оказаната му помощ.

Приятелката му също е доста щастлива Въпреки това, към момента остават доста съществени въпроси: какъв брой време ще отнеме министър председателят да се възвърне и може ли вирусът да аргументи непоправима щета на здравето и белите дробове?

Джонсън в действителност искаше да се върне вкъщи до Великден. Лекарите му го посъветвали да внимава. Според един източник го посъветвали да остане в болничното заведение до 14 април. Но Джонсън настояваше.

В неделя следобяд, 12 април, той беше изписан. Общо Джонсън прекара седем дни в болничното заведение, три от които бяха в интензивното поделение.

Няколко часа по-късно Джонсън разгласява видеоклип, записан от него в крайградската резиденция „ Чекърс “ в Бъкингамшир. Това беше класическият Джонсън. Облечен в костюм и вратовръзка, той съобщи, че Националната здравна работа „ безспорно “ е избавила живота му.

Той особено благодари на двете медицински сестри, които са се грижили за него в продължение на 48 часа, когато той е бил в интензивното поделение и когато „ обстановката е можело да стартира да се развива в двете направления “, Джени от Нова Зеландия и Луис от Португалия. Според него точно с помощта на тяхната угриженост „ тялото ми в последна сметка стартира да получава задоволително О2 “.

Няма подозрение, че Джонсън беше в действителност изплашен.

Според един специалист му се стори, че министър председателят малко е поукрасил историята- „ допускам, че има някакъв детайл на поетическа независимост “ - само че той призна, че Джонсън в действителност се е нуждаел от О2, макар че е имал потребност от естествена маска, а не от механична вентилация

Този експерт не осъди решението за пренасяне на Джонсън в отделението за интензивно лекуване, като сподели, че „ той е министър-председател “ и че „ без О2 няма да се усеща по-добре “.

Тази сага има много любопитна нотка.

Снимките, направени от един публичен уебсайт, демонстрират Джонсън и Симондс, разхождащи кучето по пътеките на „ Чекърс “. Премиерът е бил облечен във вълнено палто и с ръкавици на ръцете. „ Изглеждаше бледен, само че имаше сили да излезе на разходка. Повечето пациенти в интензивните отделения напущат болничното заведение в инвалидни колички. Те страдат от загуба на мощ, мускулна недоразвитост и други хронични проблеми за дълго време. Очевидно министър председателят се усеща доста по-добре. “

Каквито и неточности да са направени в битката против пандемията, Джонсън към този момент има още един безапелационен мотив, с който да заглуши критиците: „ без Националната здравна работа нямаше да съм тук “.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР